Al gehoord van fintech? Dat is kort voor financiële technologie. Een fintechbedrijf wil je geldzaken mobieler, sneller, voordeliger, eenvoudiger en transparanter maken met behulp van een innovatieve internet- of smartphonedienst. Een alom bekend fintechbedrijf is Paypal, waarmee je geld kan overboeken via het e-mailadres van de ontvanger. Maar naast nieuwe betaaltechnieken ontwikkelen duizenden fintech bedrijven wereldwijd ook alternatieven voor de traditionele banken, verzekeringstussenpersonen, beleggingsplatforms, geldverstrekkers, vergelijkingssites, financiële adviseurs, vermogensbeheerders en budgetcoaches. Al deze dienstverleners –vaak start-ups- hopen bestaande, logge en/of te dure financiële aanbieders van hun tronen te stoten, en zelf goud geld te gaan verdienen aan het vermogen en de persoonsgegevens van hun klanten. Als dat lukt, heet hun aanbod disruptief.

Op de recent European FinTech Conference in Amsterdam lieten 400 fintech start-ups hun innovaties zien. Met de slogan ‘Zijn er in 2020 nog banken?’ suggererden de organisatoren dat deze bedrijven de traditionele geldwereld flink gaan opschudden. Bijvoorbeeld met nieuwe betaaldiensten. In ons land timmert Bunq in deze categorie aan de weg. Als je er via Ideal wat geld op stort, kun je het overboeken naar een IBAN-nummer of naar een andere Bunqer. Een concurrerende e-wallet is Daalder. Daarmee kun je geld overboeken of aangesloten personen of bedrijven betalen. Verder is er Cashcloud. Als je daarbij een prepaid Mastercard bestelt, kun je wereldwijd betalen via een sticker op je mobiele telefoon. Het eerste jaar is gratis. Daarna betaal je een tientje per jaar.

Betaaldienst Bunq kun je transformeren tot een betaalbank als je voor 9 euro per vier jaar een betaalpas koopt. Daarnaast betaal je 4 cent per pintransactie en 80 cent voor een geldopname. Bunq is de eerste fintechbank in ons land, maar het Verenigd Koninkrijk grossiert al in deze dienstverlening met bijvoorbeeld Atombank, Metrobank, Getmondo en Ffrees. Fintechbedrijven bieden ook verzekeringsdiensten, zoals Zeker.me. Deze aanbieder belooft je polissen automatisch aan te kunnen passen aan de veranderingen in je leven, doordat je verzekeringen zijn gekoppeld aan je sociale media-profiel. Het Duitse Friendsurance geeft premies terug als je weinig claimt. En in het Zwitserse Knip kun je je polissen opslaan. In de toekomst krijg je dan vanzelf betere alternatieven geoffreerd. Verder grossiert fintech in de leenplatformen. Het Nederlandse Bijbouwe.nl zegt je hypotheek binnen vijf dagen te regelen. Auxmoney is een Duitse marktplaats voor leningen. En via bijvoorbeeld Crosslend kun je grensoverschrijdend lenen of investeren.

Een fintechontwikkeling die de consument potentieel kapitalen kan besparen is robotadvies. Want net zoals een schaakcomputer elke doorsnee speler van het bord vaagt, zo zal robotadvies het winnen van elke doorsnee adviseur, fondsbeheerder, hypotheekcoach, jurist, notaris en financieel planner. Een Nederlandse partij in robo-vermogensbeheer is Pritle. Angelsaksische voorbeelden van geautomatiseerd beleggingsadvies zijn Betterment, Wealthfront, Nutmeg, Sigfig, Wealthbar en Eftmatic.

Fintech zal invloed hebben op de manier waarop we omgaan met geld. Maar de ene vondst is vernieuwender dan de andere, en alle aanbieders hebben natuurlijk een verdienmodel. De hamvraag voor de financiële consument is dus of een robo-aanbieding inderdaad voordeliger, begrijpelijker, transparanter, sneller en mobieler is. Soms is het voordeel vrij duidelijk, zoals bij beleggingsplatform Degiro, waar je gratis kunt beleggen in meer dan duizend beleggingsfondsen en trackers. Maar voor elke fintechdienst zal de consument moeten duiken in de voorwaarden, de behandeling van zijn persoonsgegevens en de (verborgen) kosten. Alleen zo zorg je dat fintech een geld- en stressbesparend feestje wordt in plaats van een te dure verkoopfuik.

Fintech gemaksdiensten

Fintech gaat over meer dan banken, betaalsystemen, verzekeraars, beleggingsinstellingen, spaarbanken, vergelijkingssites en adviseurs. Zo ontwikkelde budgetcoach Pariti.com een app die inzicht geeft in de uitgaven met al je bankpassen, en die je meer laat sparen en minder laat uitgeven. Ewise.com ontwikkelde een digitale kluis, waarin mensen hun financiële gegevens kunnen bewaren en desgewenst delen met bepaalde instanties. Diggecard.com maakt een app waarmee je cadeaukaarten kunt aanschaffen en versturen voorzien van een video van eigen makelij. En een app van Imaginecurve.com kan al je betaalkaarten vervangen door één prepaid Mastercard.