Volgens televisiereclames is december de maand van Sinterklaasverrassingen, blije gezinnen, knapperende haardvuren, gelukzalige familiediners, oliebollen en champagne. Maar het echte leven is prozaïscher, ingewikkelder en deprimerender. Dat geldt juist in december, de maand van ijzige motregen en hooguit acht uur natuurlijk licht per dag. En dan moet u ook nog van zorgpolis switchen. Vorig jaar deden 1,22 miljoen Nederlanders dat, berekende de Nederlandse zorgautoriteit. Ook dit jaar zullen hordes landgenoten zich laven aan de zorgvergelijkingssites. Want wie zich efficiënt indekt, bespaart jaarlijks tot honderden euro’s per 18-plusser. Maar de weg naar die winst gaat niet over rozen. Dat zit zo.

Ten eerste moet u oppassen voor oneerlijke zorgvergelijkers. Onbetrouwbaar zijn vergelijkers die vooral polissen in het zonnetje zetten waaraan men bij overstap (flink) kan verdienen, bijvoorbeeld €80 of bijna €90. Een goede vergelijker rangschikt alle zorgpolissen, ook die geen geld opbrengen. Dat doen bijvoorbeeld poliswijzer.nl, geld.nl en consumentenbond.nl. Bij overstap via de Consumentenbond krijgt u een half jaar gratis lidmaatschap cadeau. Die zou ik maar kiezen.

Neem verder niet lukraak de meest riante dekking of de collectieve polis van uw werkgever. Kies een verzekering die precies dekt wat u in 2017 waarschijnlijk nodig heeft. Bij rugklachten is een aanvullende polis voor negen keer fysiotherapie een goed idee. En verwacht u tandartskosten, zoek dan naar een aanvulling die minder kost dan de tandarts u in rekening gaat brengen. Dat valt te plannen als u een offerte vraagt. Als u (naast uw gratis huisarts) helemaal geen zorgkosten verwacht én wat spaargeld heeft én handig bent met internet, gok dan op de voordeligste basispolis, zonder aanvullende dekkingen en met een maximaal eigen risico (€885). Dat bespaart (vele) honderden euro’s premie. Terwijl daar, met een beetje geluk, geen kosten tegenover staan.

En o ja. Assureer niet het hele gezin bij één zorgverzekeraar, maar vind voor elke 18-plusser in uw huishouden een eigen polis op maat. Wellicht heeft mevrouw genoeg aan basiszorg, terwijl meneer zich voor fysiotherapie, psychologische hulp, een bril, alternatieve geneeswijzen of orthodontie (voor de kinderen) wil indekken. Tieners onder de achttien verzekert u (gratis) mee bij de ouder die het ruimste is ingedekt, want de kinderen profiteren van de extra’s mee.

Stap uiterlijk 31 december over naar een andere polis, want dan wordt de opzegging van uw oude polis vanzelf geregeld. Na het afsluiten heeft u trouwens nog 14 dagen bedenktijd. Dat kan goed uitkomen als u voor een aanvullende polis wordt geweigerd. De zorgpremie kunt u, indien mogelijk, het beste voor het hele jaar tegelijk betalen. Dit in ruil voor een premiekorting die kan oplopen tot 3 procent. Dat is meer dan een spaarrekening biedt.

Maar het meest deprimerende aan de zoektocht naar de beste polis is en blijft de onzekerheid over contracten. Sinds enkele jaren verwarren zorgverzekeraars de consument met zogeheten budget-, natura- en restitutiepolissen. Vooral bij budget- en (selectieve) naturapolissen moet u voor het afsluiten checken of de zorgverzekeraar een contract heeft met uw (aanstaande) favoriete psycholoog, fysiotherapeut of ziekenhuis. En of u uw (aanstaande) medicatie of hulpmiddel wel krijgt vergoed. Zo nee, dan moet u een (flink) deel van de kosten zelf betalen. Wat een gedoe, wat riskant en wat ingewikkeld. Zelfs wie het snapt en in de voorwaarden duikt, blijft zitten met onzekerheid. Red de burger uit dit zorgpolisdoolfhof, overheid. Dan komen we deze donkere dagen voor Kerst wat positiever door.

Van budget tot restitutie

  • Budgetpolis. Deze is relatief goedkoop, maar u moet precies checken wat wel en niet is verzekerd. Deze polis kan geschikt zijn als u weinig zorgkosten verwacht, het u niet uitmaakt naar welke zorgverlener u gaat, welke merk medicijnen u gebruikt, u geen medisch hulpmiddel gebruikt, een spaarpot heeft om zorgkosten te kunnen opvangen en handig bent met internet.
  • Selectieve naturapolis. Deze is doorgaans duurder dan de budgetpolis, maar biedt minder vergoedingen dan gewone naturaverzekeringen.
  • Naturapolis. Deze is waarschijnlijk weer duurder dan haar ‘selectieve’ zusje, maar u krijgt alles vergoed mits u naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat.

Restitutiepolis: Deze is meestal het duurste, maar elke zorgaanbieder wordt vergoed. Wel moet u, als er geen contract is met uw zorgaanbieder, de rekening zelf bij uw verzekeraar declareren.