De economie is voor de consument wat de Stille Oceaan is voor een drenkeling in een reddingsboot. Wind, weer, toeval en stroming bepalen zijn lot, of hij nu een eigen koers uitzet, driftig roeit of in paniek raakt. Hij lijkt maar één wapen te hebben: tijdrekken. Een drenkeling doet dat door water en voedsel te sparen. En de consument door zijn consumentenvertrouwen op een lager pitje te zetten. Dat laatste is momenteel het geval. Maar word je daar beter van?

Juist niet, vond de Amerikaan Napoleon Hill (1883-1970), auteur van de wereldberoemde bestseller Think and Grow Rich. Volgens Hill schuilt achter economisch pessimisme de (onbewuste) angst om arm te zijn. Die vrees is uiterst destructief, scheef hij. Die wijsheid dankte hij aan interviews met 500 self made superrijken uit zijn tijd. Daaruit concludeerde Hill dat de zeer rijken zich altijd verre houden van negatieve meningen en invloeden van buitenaf. Ze trekken hun eigen plan, negeren roddels, klaagzangen en doemverhalen in de media. En nooit zeggen ze dingen als: Had ik maar meer geluk, was het maar een betere tijd, had ik maar doorgeleerd of had ik maar meer tijd.

“Dit tijdperk is in de greep van geldgekte. Een mens wordt beschouwd als minder dan stof, tenzij hij een dikke bankrekening kan tonen.” Napoleon Hill (1883-1970), Amerikaans schrijver van zelf-hulp-boeken.

Rijk worden, begint volgens Hill met het bestrijden van de angst voor armoede. Want angst dempt enthousiasme, vernietigt ambitie, vermindert verbeeldingskracht, ontmoedigt ondernemingslust, schaadt het zelfvertrouwen, leidt tot onverschilligheid, onzekerheid, besluiteloosheid, uitstel en falen. Dat is de doodsteek voor je persoonlijke welvaart. Want welke zakenpartner, werk- of opdrachtgever wil er nu met een zuurpruim in zee? Zo kan angst leiden tot echte tegenvallers of tekorten. Dan kun je rijk worden wel vergeten.

Hoe word je dan wel financieel zorgeloos? Probeer het risicoloos met Hill’s vier tips voor succes. Zonder je ten eerste elke dag even af op een rustige plek. Droom daar over een situatie waarin je succesvol bent en veel zelfvertrouwen hebt. Vier ook al je kleine en grote successen. En denk daaraan terug als het even tegenzit. Stel verder duidelijke doelen. En stuur meteen bij als je afwijkt van de weg ernaartoe. Tot slot moet je nooit betreuren wat er allemaal niet meer kan. Bedenk in plaats daarvan wat wél mogelijk is. Stel je verliest je baan. Hoe zou je toch een inkomen kunnen verdienen? Stel je woonlasten raken onbetaalbaar, en de bank verkoopt je huis? Waar zou je onderdak kunnen vinden? Stel je verliest de helft van je pensioenvermogen. Hoe knoop je dan de eindjes aan elkaar? Kun je na je pensioen bijverdienen? Anders wonen? Emigreren naar een goedkoper land? Met die opties hou je als economische drenkeling – alias consument – altijd hoop op redding. Wie weet maakt het je zelfs rijk. Volgens Hill lukt dat iedereen die het heel graag wil, zijn eigen plan trekt, positief blijft en nooit opgeeft. Dan wordt je reddingsbootje uiteindelijk opgepikt. Of spoel je heelhuids aan op een paradijslijk strand.