Miljoenen Nederlanders kunnen zelf klussen, koken, tuinieren, kinderfeestjes organiseren en schoonmaken. Maar gaat het over geldzaken, dan hebben ze ineens twee linkerhanden. Dat is jammer, want wie de weg weet op het internet, selecteert moeiteloos zelf de beste financiële producten, of aanbieders van energie, internet, tv en (mobiel) bellen. Maar toegegeven: het web is te vaak een spinnenweb waarin onbetrouwbare aanbieders je, zoals kruisspinnen, vangen, inkapselen en uitzuigen. Dat valt te voorkomen. Want naast de rotte appels telt het web niet-commerciële sites die financieel doe-het-zelvers topklasse hulp en informatie bieden. En dat helemaal voor nop.

Onmisbaar voor financiële vraagstukken is Consumentenbond.nl. Hier vind je objectieve vergelijkers voor je zorg- en autopolis, spaarrekening, reis-, woon- en aansprakelijkheidsverzekering. En voor aanbieders van energie, (mobiel)bellen, internetten en tv. Ook voor tips en uitleg is Consumentenbond.nl een prima bron. Zoek er op ‘hypotheek oversluiten’, ‘overlijdensrisico’ of ‘rechtsbijstand’ en je vindt een schat aan informatie. Dat geldt trouwens ook voor Wikipedia.nl. Zoek daar bijvoorbeeld op ‘kapitaalverzekering’, ‘spaarhypotheek’ of ‘indexfonds’, en je vindt alle detailinformatie die je nodig hebt.

Er zijn ergere dingen dan de dood. Heeft u ooit een avond met een verzekeringsagent doorgebracht? Woody Allen, Amerikaans acteur, schrijver, muzikant en filmregisseur (1935)

Wip ook langs op Wijzeringeldzaken.nl. Deze overheidssite biedt verrassend goede info voor bij ontslag, een scheiding, arbeidsongeschiktheid, samenwonen, trouwen, studeren, een overlijden, lenen, een hypotheek afsluiten, sparen, beleggen, een woning huren, kinderen die op zichzelf gaan wonen, pensioen, schulden en het ordenen van geldzaken. Enigszins vergelijkbaar is Nibud.nl. Daar zijn vooral de hulpprogramma’s aanraders, zoals het Persoonlijk Budgetadvies, de BufferBerekenaar, de Pensioenschijf-van-vijf en Berekenuwrecht.nl.

Surf naar Rijksoverheid.nl voor informatie over alle overheidsregelingen zoals de ww-uitkering, levensloopregeling, ontslag, pensioen, kinderbijslag of de tegemoetkoming scholieren. Echt alles staat er uitgelegd. Datzelfde doet Belastingdienst.nl voor alle fiscale regelingen. Deze site biedt daarnaast allerlei handige rekenhulpen, bijvoorbeeld voor het berekenen van erfbelasting of de juiste annuïteiten voor hypotheekaflossing. Als je een klacht hebt over een leverancier moet je naar Consuwijzer.nl, het consumentenloket van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Hier kun je grasduinen in uitleg, tips en juridische voorbeeldbrieven om onwillige aanbieders te disciplineren. Ook juridischloket.nl bulkt, naast de juridische tips, van de steengoede juridische voorbeeldbrieven. Bezoek tot slot fraudehelpdesk.nl, de nationale helpdesk voor vragen en meldingen over (internet)fraude. Met deze reeks websites in de favorieten van je internetbrowser kan financieel doe-het-zelven het toppunt van eenvoud zijn.