Zeven van de tien Nederlanders tobben over de klimaatverandering. Maar er iets aan doen? Nou nee. Want dan moet je niet meer autorijden of vliegen, nauwelijks nog kleding, meubels en apparaten kopen, nooit meer vlees eten of voedsel weggooien. En dat is afzien of gedoe. We willen wel duurzaamheid, maar ook luxe. Dat maakt duurzaam beleggen zo aantrekkelijk. Je koopt er een schoon geweten mee, en haalt toch een lekker rendement. Althans, dat hoop je. En die hoop trekt beleggers naar duurzame beleggingen als wespen naar limonade. Een Amerikaanse studie uit 2019 toont dat beleggingsfondsen, na het krijgen van de hoogste duurzaamheids-rating van Morningstar, binnen een jaar 24 miljard dollar aan belegd vermogen groeiden. Fondsen met de laagste score raakten in dezelfde periode juist 12 miljard dollar belegd vermogen kwijt.

Duurzaam beleggen heet ook wel maatschappelijk verantwoord, ethisch of groen beleggen. Dat doe je door je geld te steken in iets – een fonds, bedrijf of project – dat rekening houdt met milieu, mens en goede bedrijfsvoering. Er zijn inmiddels duizenden beleggingsfondsen die zichzelf duurzaam noemen. Meestal doen ze iets met de zogeheten ESG-criteria, waarbij E staat voor environment (milieu), S voor social (de mens) en G voor governance (bestuur). Dat kan op drie manieren. Een fonds kan bedrijven uitsluiten die verdienen aan slechte dingen als tabak, wapens of kinderarbeid. Men kan ook bedrijven mijden die onvoldoende scoren op ESG- thema’s. Je belegt dan bijvoorbeeld wel in olie- en luchtvaartbedrijven, maar alleen in de minst schadelijke. Er zijn ook fondsen die beleggen in één ESG-thema, bijvoorbeeld in iets met schone energie, CO2-vermindering, gelijkheid, mensenrechten, armoedebestrijding, natuurbehoud, vrede of een van de andere 17 duurzaamheidsdoelen die de Verenigde Naties in 2015 hebben opgesteld.

We zitten in een unieke fase van onze geschiedenis. Nooit eerder beseften we zo duidelijk wat we de planeet aandoen, en nooit eerder hadden we de macht daar iets aan te doen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om te zorgen voor onze Blauwe Planeet. De toekomst van de mensheid en inderdaad, al het leven op aarde hangt nu af van ons.” Sir David Attenborough (1926), Brits bioloog en televisiemaker.

Maar wat bereik je met zo’n groene belegging? Vooralsnog is de impact vaag. Zo is de term duurzaam niet beschermd. Elk initiatief kan zichzelf duurzaam noemen, omdat ze gerecycled wc-papier of fair trade theezakjes gebruiken. Een poging tot inzicht biedt de Morningstar Sustainability Rating voor beleggingsfondsen. Een fonds dat de maximale vijf wereldbollen scoort, behoort qua risico’s en intenties tot de tien procent duurzaamste van zijn categorie. Iets concreter lijkt de Morningstar Carbon Risk Score. Dit logo van een groen blad krijgen beleggingsfondsen met de relatief laagste CO2-voetafdruk, wat goed kan zijn voor de E (environment) in ESG. Maar wat een belegger écht nodig heeft, zijn wettelijke regels en onafhankelijk toezicht op duurzaamheidsclaims. De AFM en haar Franse collega-toezichthouder AMF hopen dit te gaan regelen op Europees niveau. Tot het zover is, blijft de impact van duurzaam beleggen ongewis. Een doolhof dus. Zorg dat je er niet in verdwaalt.

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Bestel Crisis-vitamines met korting 😊