Als je, sinds de bouw van de Egyptische piramides, elke dag 10.000 dollar had gespaard, dan zou je nu een vijfde bezitten van het gemiddelde vermogen van de vijf rijkste mensen op aarde. Dit voorbeeld, uit het rapport ‘Time to Care’ van Oxfam Novib, toont hoe onmetelijk veel armer jij bent dan de rijkste miljardairs. En die onmetelijkheid groeit. De afgelopen tien jaar verdubbelde het aantal miljardairs op de wereld. Dat komt doordat multinationals en superrijken steeds minder belasting betalen. Daardoor groeien de vermogens van superrijken als klimop op een zonnige schutting. Kampioen in deze vermogensrace is momenteel de Fransman Bernard Arnault, oprichter van het luxeconglomeraat Louis Vuitton Moët Hennessy. Het zakentijdschrift Forbes schatte zijn vermogen eind januari op 117 miljard dollar.

Ook in Nederland is rijkdom ongelijk verdeeld. Volgens een berekening van Oxfam Novib bezitten de rijkste 1,3% van de Nederlanders zo’n 40% van alle privérijkdom in ons land. De grootste vermogensongelijkheid zit in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Word je daar dus sneller rijk? Nee hoor. Die ongelijkheid komt door de lage inkomens van de vele studenten, uitkeringsgerechtigden en nieuwe Nederlanders die daar wonen. Trouwens, niemand wordt rijk door dicht bij rijken in de buurt te zitten. Integendeel. “Wie geen geld vindt in zijn eigen beurs zal het nog veel minder vinden in de beurs van een ander, zei de vijftiende-eeuwse Italiaanse politicus Agnolo Pandolfini. En zo is het nog steeds.

Een rijk man is vaak niet meer dan een arme donder met heel veel geld. Aristoteles Onassis, Grieks reder (1906-1975)

Moet je rijk worden dan maar vergeten? Natuurlijk niet, want het leven zit vol verrassingen. Zo zijn er elk jaar weer een flink aantal onbekende Nederlanders die een hoofdprijs winnen in de Staatsloterij, een miljoenenerfenis ontvangen of de aandelen in hun startup voor dik geld verkopen. Maar wat nou als je geen ondernemersbloed of financiële mazzel hebt? Nou, dan word je dus nooit miljardair. Maar treur niet, want je kunt toch meeliften met de welvaart van de rijken. Dat kan op twee manieren.

Zorg ten eerste dat je, net als miljardairs, je geld stalt in bedrijven. De superrijken raken namelijk nooit gefortuneerd door hun salaris, maar altijd door hun aandelen, deelnames in ondernemingen en winstuitkeringen. Dat kun jij op kleine schaal imiteren door verstandig en gedisciplineerd te beleggen. En dan heel lang doorzetten. Wie vanaf zijn 25e maandelijks 500 euro belegt in een maximaal gespreid indexfonds, en jaarlijks gemiddeld 6,5 procent nettorendement boekt, bezit op zijn 75e, ruim twee miljoen. Meeliften kan ook door je (tevens) op te werken tot dienstverlener van de rijken. Vermogenden geven smakken geld uit aan deskundige (fiscaal) juristen, notarissen, medisch, cosmetisch en tandheelkundig specialisten, taxateurs, privéleraren, (binnenhuis)architecten en beveiligingsadviseurs. Zo’n beroep maakt je vast wel een beetje rijk.