Beleggen is hot. Veel banken, brokers en vermogensbeheerders zagen hun aantal beleggende klanten in 2020 groeien met dubbele cijfers. Dat zie je wel vaker als de effectenkoersen in de lift zitten. Want een verse belegger is een naïef en hyper-emotioneel wezen. Als de koersen een tijdje stijgen, gaat hij beleggen zien als een winstmachine, en stapt hij gretig in de aandelen tegen topprijzen. Maar als de koersen zakken – wat vroeg of laat gebeurt – dan breekt hem het angstzweet uit, en wil hij zijn hele aandelenpakket in paniek tegen een bodemprijs kwijt. Dit effect, in een notendop, heeft al hordes beleggers veel geld en slapeloze nachten gekost.

Kan het niet anders? Kun je geld ook laten werken zonder te tobben over effectenkoersen en ideale aan- en verkoopmomenten? Zeker. Denk maar eens aan de wijze waarop onze koning zijn Oranje-miljoenen beheert. Hij zit heus niet dag en nacht te internetten, te chatten met hitsige collega-beleggers of te koekeloeren op beleggingsapps. Nee, hij beheert de centen met waardigheid en voor de lange termijn, want dat is de zekerste – niet per se de snelste – manier om rijk te worden. Dat kun jij ook als eenvoudige onderdaan, mits je beleggen ruim ziet. Want beleggen draait niet alleen om de effectenbeurzen. Ook een goede relatie, een vaste baan, een eigen woning, werken aan expertise en pensioenopbouw zijn vormen van beleggen. Miljoenen Nederlanders doen dat al, zij het vaak onbewust. Zo creëren ze op termijn en zonder beleggingsstress een vorstelijk kapitaal.

Hoge beurskoersen vangen veel wind, Francesca Braddero, auteur van Het Grote Geld Orakelboek (2003)

Binnen een (tweeverdieners)relatie kan je namelijk meer dan in je eentje, al besef je dat vaak pas wanneer je uit elkaar gaat. Vooral de risico’s van (langdurige) ziekte, minder inkomen of werkloosheid kun je samen beter opvangen dan alleen. Ook een vaste aanstelling – helaas steeds uitzonderlijker – vormt samen met een pensioenregeling en een eigen huis een goudgerande basis voor je financiële leven. Bekijken mensen het zo? Nee. Men denkt vaak te onverschillig over een vaste baan, terwijl je die moet koesteren als een waardevolle belegging. Die wijsheid dringt pas door na een gedwongen ontslag.Wie een huis koopt, belegt in onroerend goed, en is dus qua risico en rendement een volbloed belegger. De meeste huiseigenaren denken dat hun bezit waardevast is. Dat is niet altijd waar. De gemiddelde waarde van alle huizen in Nederland of in je stad stijgt op den duur wel in waarde, maar dat wil niet zeggen dat jullie huis per definitie meer waard wordt als belegging, al heb je natuurlijk altijd nog het woongenot. Werknemers in een collectieve pensioenregeling beleggen pas écht vorstelijk. Ze hoeven niets te doen, de kosten zijn laag en de uitkering is levenslang. Wanneer je 25 jaar bent en pas op je 95e heengaat, ben je qua beleggingen 70 jaar onder de pannen. Waarom dus wakker liggen van de beurs als beleggen zo eenvoudig is?

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Bestel Crisis-vitamines met korting 😊