“Goede voornemens zijn cheques die we innen bij een bank waar we geen rekening hebben lopen”, schreef Oscar Wilde (1854-1900). Zo’n aforisme zou je eigenlijk op je voordeur moeten plakken. Dan plaagt het je elke dag, en ga je misschien doen, wat je al jaren wegschuift als ingewikkeld, gedoe, onbelangrijk en vervelend: namelijk zorgen dat je genoeg of meer geld overhoudt. Nee, niet door zuinig doen, centen tellen en je uit de naad werken. Maar met leuke, positieve dingen die op het eerste gezicht niks te maken hebben met geld. Maar waarvan de winst (op termijn) toch in de papieren loopt.

Wat? Meer geld, maar geen financieel gedoe? Inderdaad. Het geheim daarvan schuilt in maximaal sporten en bewegen. Mensen die dat doen verdienen gemiddeld genomen zes tot tien procent meer, toont het Human Capital Model. Dat is een model waarin alle wetenschappelijk bewezen effecten van bewegen staan. Hoe meer je beweegt des te meer je gemiddeld genomen verdient. Dit komt volgens de onderzoekers doordat bewegen je fysiek, emotioneel, individueel, intellectueel en sociaal welbevinden verhoogt. Dat maakt je verantwoordelijker, competitiever en productiever. Met meer armslag als resultaat.

Laten wij ons bedienen van onze slechte motieven om ons te sterken in onze goede voornemens. Luc de Clapiers, marquis de Vauvenargues (1715-1747) Franse schrijver en filosoof.

Sporten en bewegen heeft nóg een indirecte invloed op je geldzaken. Lichaamsbeweging verlaagt namelijk de kans op obesitas, hart- en vaatziekten, kanker, COPD en diabetes. En dat verhoogt, toont onderzoek, de levensverwachting en arbeidsproductiviteit enorm. In de praktijk kan dat voor jou uitwerken als meer verdienvermogen, minder ziektekosten en veel extra gezonde levensjaren. Uit Canadees onderzoek bleek ooit dat sporten vanaf middelbare leeftijd het verouderingsproces maar liefst twaalf jaar kan vertragen. Je kunt dus, al sportend, nog lang een inkomen blijven verdienen. Bovendien kun je dan, na je pensioen, waarschijnlijk nog tientallen jaren van je pensioen- en AOW-uitkeringen genieten.

Het Human Capital Model signaleert nog een derde interessante link, namelijk die tussen bewegen en assertiviteit. Ook dat levert geld op, want met die bagage zeg je gemakkelijker ‘nee’ tegen de vele ‘buitenkansen’ waar aanbieders je in 2021 weer lekker gaan maken. Weigeren is niet altijd gemakkelijk. Vooral als iedereen om je heen ‘ja’ zegt, je verkoper ontzettend aardig doet en bij je thuis is geweest. Als je aanbieder al 140 jaar bestaat (volgens de folders), hij of zij steeds invoelend knikt en je gouden bergen belooft. Of als je murw bent na een urenlang verkoopverhaal, haast hebt, krap zit, snakt naar winst of in een winter- of relatiedip zit. Eén zwak moment, en je gaat overstag voor een overbodige troostaankoop, een waardeloze verzekering, een idiote belegging, een riskante hypotheekconstructie of dure vakantie op krediet. Wees in 2021 dus sportief en assertief. Betere goede voornemens zijn er niet.

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

Bestel Crisis-vitamines met korting 😊