De vrije markt geeft ons welvaart en overvloed. Maar neemt ons ook regelmatig flink te grazen. Want bedrijven beconcurreren elkaar op leven en dood. En hoe wurgender die concurrentiestrijd, des te sluwer en gevaarlijker de marketingmethodes. Menige verkoper lijkt tegenwoordig wel een hongerige zoetwaterkrokodil. Dit levensgevaarlijke roofdier is de perfecte jager. Hij bespiedt je geduldig, vlak onder het wateroppervlak. En zodra je even niet oplet, vermaalt hij je tussen zijn vier rijen vlijmscherpe tanden. Een verstandige consument blijft bij roofdieren uit de buurt. Maar wat nou als zo’n beest zich vermomt als een vriendelijke verkoper? Zo’n jager, in de vorm van een alleraardigste winkelier, verkocht mij ooit een peperdure iMac. Ik betaalde meteen, omdat ik de verkoper kende en het vlak voor het jaareinde was. De winkelier zou mijn investering binnen acht dagen leveren. Maar die acht dagen werden weken. En die weken maanden. Bij telefoontjes werd ik afgescheept. Ook bezoeken aan de winkel en een schriftelijke aanmaning leidden tot niets. Langzaam begon mijn lot me te dagen: ik zat vast tussen de kaken van een krokodil!

In zo’n strijd van leven op dood móét je terugslaan. Nee, niet met een honkbalknuppel, want voor je het weet ben je dan zelf een crimineel. Ik belde, voor het eerst in mijn lange zzp-loopbaan, een incassobureau. Dat kostte mij een lieve duit, maar mijn geld kwam terug. Mijn krokodil huilde en tierde en moest, tot zijn ongenoegen, behalve het door mij betaalde bedrag ook nog honderden euro’s extra kosten betalen. Het voelde geweldig goed om mijn consumentenrecht te halen. Ik vind het dan ook een vaardigheid die elke consument zou moeten beheersen. Laat onwillige aanbieders altijd je vlijmscherpe krokodillentanden zien. De volgende initiatieven helpen je daarbij. Doe er je voordeel mee.

Zo haal je je consumentenrecht (gratis) via:

Consuwijzer.nl

Met de website Consuwijzer.nl helpt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) je om je consumentenrechten te ontdekken en te halen. Je vindt er een schat aan gratis, juridisch juiste voorbeeldbrieven, praktische hulp en tips. Je kunt ConsuWijzer ook mailen, appen (06-52527006) of (anoniem) bellen (088-0707070). Je krijgt dan een persoonlijk advies waarmee je zelf aan de slag kunt.

Geldbelangen.nl

Heb je vanaf het jaar 2000 een doorlopend krediet met variabele rente lopen? Of heb je er een gehad? Dan heb je mogelijk nog recht op een flink bedrag aan te veel betaalde rente. Veel banken hielden de variabele rente op hun doorlopende kredieten veel te hoog, terwijl de marktrente sterk daalde. Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft in 2020 bepaald dat de te veel betaalde rente moet worden teruggegeven aan de klant. Dat geldt in ieder geval voor ABN Amro, ING, Rabobank, Santander, Hollandse Disconto Voordeelbank (HDV), Interbank, Ribank, De Nederlandse Voorschotbank (DNV), de Intermediaire Voorschotbank en Robeco. Zij zijn, mede in zaken door de stichting Geldbelangen, ‘veroordeeld’ door het Kifid. Banken als Qander (Primeline en Directa Bank) en Arenda zijn dat niet, maar hebben vaak ook te veel rente gerekend. Soms gaat het om tienduizenden euro’s, blijkt uit diverse televisie-uitzendingen van consumentenprogramma Kassa. Je hebt mogelijk ook recht op compensatie als je al een vergoeding hebt gekregen, want niet alle veroordeelde banken hebben het juiste bedrag inclusief de wettelijke rente terugbetaald. Als je er zelf niet uitkomt met je bank en niet zelf een Kifid-klachtprocedure wilt doen, dan kan stichting Geldbelangen je helpen.

Consumentenbond.nl en Consumentenclaim.nl

De Consumentenbond en ConsumentenClaim werken samen aan collectieve rechtszaken op basis van no cure, no pay. Dat betekent dat ze voor grote groepen consumenten tegelijk een vergoeding proberen te krijgen voor schade die consumenten hebben geleden. Als dat lukt, kost dat je 10 tot 25 procent van je compensatie. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met de Woekerpolis Claim, Google-claim, Facebook-claim, Dieselclaim, Tiktok-claim, Volkswagenclaim, Vlucht Claim Service en Beeldbuisclaim. Het voordeel van deze collectieve aanpak is dat je er geen omkijken naar hebt. Een nadeel kan zijn dat je mogelijk heel lang op schadevergoeding moet wachten en dat je geen individuele behandeling krijgt, waardoor je niet het onderste uit de kan haalt.

Eccnederland.nl

Het Europese zusje van ConsuWijzer is het Europees Consumenten Centrum. Via hun website krijg je gratis voorbeeldbrieven in meer talen. Plus tips en praktische juridische hulp bij problemen met een aanbieder in een ander EU-land of in Noorwegen, IJsland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens de website wordt 78 procent van de klachten door de juristen van ECC opgelost.

Kifid.nl

Op Kifid.nl kun je online terecht met je klacht over een financieel product of een financiële dienst. Voorwaarden zijn wel dat je de klacht eerst moet hebben ingediend bij je financiële dienstverlener en dat die dienstverlener is aangesloten bij het Kifid. Via een sneltest op Kifid.nl ontdek je of het Kifid je klacht kan behandelen. Is dat het geval, dan probeert de geschillencommissie van het Kifid een oplossing te zoeken door te bemiddelen tussen jou en je financiële dienstverlener. Kifid is een alternatief voor de gang naar de rechter.

Veb.net

De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) voert voor beleggers die lid zijn acties tegen schade door beursgenoteerde bedrijven. Volgens de website kregen tot nu toe 300.000 beleggers door toedoen van de VEB al meer dan 2 miljard euro gecompenseerd. Een paar voorbeelden van succesvolle acties zijn die tegen World Online, Shell, Ahold, BP, Volkswagen, Dexia en Philips.

Juridischloket.nl

De website van Het Juridisch Loket van het ministerie van Justitie en Veiligheid bulkt, naast juridische tips, van de steengoede juridische voorbeeldbrieven. Je mag ook bellen, mailen of chatten met een jurist, mits het niet gaat over je vermogen, onroerend goed of buitenlands recht.

Rechtopjerecht.nl

Bij stichting Rechtopjerecht beantwoorden universitair studenten op vrijwillige basis allerlei juridische vragen gratis, meestal per mail. Je kunt er ook terecht met je vragen over consumentenrecht.

Deze tekst is een voorproefje uit mijn nieuwe boek: ‘Geld speelt geen rol. Waarom je leeft als een miljonair als je de baas bent over je eigen geld’. Als je het hier (op mijn website) bestelt, krijg je het (naar je eigen wens, bijvoorbeeld voor een cadeau) gesigneerd thuisgestuurd.