De wereld is te complex voor het menselijk brein. We nemen daardoor selectief waar en leggen allerlei verkeerde verbanden. Dat geldt helemaal als het om het inschatten van risico’s gaat. Een klassiek experiment uit 1972 laat zien hoe enorm onze blinde vlek voor risico is. De onderzoekers testten de stressreacties van twee groepen proefpersonen. De eerste groep kreeg met zekerheid een kleine elektrische schok. Bij de tweede groep was de kans op dat schokje 50 procent. Toch waren beide groepen precies even nerveus. Dat gold zelfs als de kans op het schokje in de tweede groep werd verlaagd naar slechts 1 procent. De stress verdween pas als de kans op een schok nihil was. Dit laat zien dat mensen wél reageren op de ernst van een gebeurtenis (hier de schok), maar totaal niet op de waarschijnlijkheid dat het gebeurt. Dit psychologische verschijnsel heet neglect of probability. Ofwel: het negeren van de kans dat iets gebeurt.

Neglect of probability veroorzaakt in geldzaken dat je een belegging kan kiezen om het beloofde rendement, terwijl je niet let op de hoogte van het risico. Aanbieders van alternatieve beleggingen weten dit. Ze beloven hoge ‘gegarandeerde’ rendementen op bijvoorbeeld opslagboxen, waterzuivering, recreatief vastgoed, kantoorpanden, studentenflatjes, start-ups, vrachtschepen of windmolens. Want bij het woord ‘garantie’ gaat het verstand van de klant op nul, weten de aanbieders, en storten mensen soms hun hele vermogen, ook al is het beleggingsrisico levensgroot en de garantiebelofte flinterdun. Eigenlijk is financieel risico net zoiets als koolmonoxide. Je ziet, ruikt, hoort en voelt het niet. Het vraagt dus een reeks van bewuste acties om te voorkomen dat het je te grazen neemt. Het volgende draagt daaraan bij:

Zo demp je het gevaar van onzichtbare risico’s

Geloof niet in garanties op beleggen

Steek nooit geld in iets met een hoog ‘gegarandeerd’ rendement. Als de beloofde winst echt zo hoog en zo risicoloos is, dan gaat die aanbieder jou er toch niet bijhalen? Dan leent hij het geld liever van een bank en pakt hij die geweldige gegarandeerde winst helemaal zelf.

Spreid beleggingsrisico maximaal

Spreid je beleggingsrisico’s maximaal via een voordelig indexfonds. Meer daarover lees je in paragraaf 6.6 vanaf bladzijde…

Bouw aan een financiële buffer

Hoe meer reserves je hebt, des te kleiner de kans dat je door een onverwachte gebeurtenis ineens op zwart zaad zit, of diep in de schulden belandt. Maar als je nu nog dure schulden hebt, bouw die dan eerst af voordat je aan de opbouw van een buffer begint.

Ontwikkel je verdienvermogen

Je verdienvermogen is de mate waarin je onder alle omstandigheden een inkomen weet te verdienen. Je verdienvermogen kan op verschillende manieren groeien. Bijvoorbeeld door een opleiding, ervaring, brede inzetbaarheid, een enthousiaste instelling, aanpassingsvermogen, doorzettingsvermogen of een netwerk van contacten. Blijf daaraan werken. Met een goed ontwikkeld verdienvermogen ben je op allerlei manieren in staat om een financiële risico’s te weerstaan.

Dit artikel is een (ingekorte) voorpublicatie uit mijn nieuwe boek: ‘Geld speelt geen rol. Waarom je leeft als een miljonair als je de baas bent over je eigen geld’. Het verschijnt in oktober 2023. Het boek zorgt dat je haarscherp gaat oordelen over geldzaken en nooit meer wordt belazerd! Als je het nu vast bestelt, krijg je het in oktober, direct na publicatie, gesigneerd thuisgestuurd. Klik hier voor meer informatie en bestellen.