De menselijke hersens zijn niet zo geschikt voor analyses. We zien patronen waar ze niet zijn, geloven de opgepoetste grafieken en gemanipuleerde cijfers van verkopers en trekken conclusies die onzinnig zijn. Psychologen noemen dit verschijnsel pareidolie. Het houdt in dat iemand een patroon ziet dat er niet is, bijvoorbeeld een duivel in een wolk of een toekomstige koersstijging op basis van een grafiek. Door pareidolie kunnen we een gebeurtenis of situatie totaal verkeerd beoordelen. Stel je solliciteert bij vijf verschillende bedrijven naar een managementfunctie. Je wordt vijfmaal achtereen afgewezen. Daardoor concludeer je: Ik ben niet geschikt als manager.

Heb je gelijk? Misschien wel niet. Want herhaaldelijke afwijzingen, fouten en mislukkingen kunnen ook het gevolg van toeval zijn. Volgens de natuurkundige Leonard Mlodinov is dat vaker het geval dan we denken. Hij vindt dat we door pareidolie te vaak een onzinnige samenhang tussen gebeurtenissen zien. We willen er niet aan dat geluk en pech het gevolg van een stom toeval kunnen zijn.

Is Bill Gates zo rijk omdat hij geniaal is? Of had hij gewoon geluk, waarna het balletje ging rollen? Ben je een looser omdat je al twee keer ontslagen bent? Of had je pech? Volgens Mlodinov kan het heel goed het laatste zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is het succes van de Britse schrijfster J.K. Rowling. Het eerste deel van haar Harry Potter reeks werd door twaalf uitgevers afgekeurd. Ze zette door, en inmiddels zijn er meer dan een half miljard Harry Potter-boeken over de toonbank gegaan. Ook jij kunt je kans op geluk vergroten en je kans op pech verkleinen. Heel simpel. Het gaat zo:

Zo vergroot je je kansen op succes:

Verminder je kans op pech

Je kunt je kans op pech met financiële producten minimaliseren door de succestreffers van (financiële) verkopers te minimaliseren. Doe dus niets met folders, reclames en gratis ‘oriënterende’ gesprekken van een commerciële partij. Die bevorderen de gelukkansen van aanbieders, en dat verkleint de kans op mazzel voor jezelf.

Geef nooit op

Je kunt je kans op successen vergroten door nooit op te geven, want dan benut je, net zoals de schrijfster J.K. Roling, extra kansen op geluk.

Werk aan zelfkennis

Denk eens na over jezelf. Ben jij iemand die snel opgeeft? Of juist iemand die doorzet tot het uiterste? Of iets ertussenin? Anders gezegd: Hoe sterk beïnvloed jij je eigen kansen op succes? Leg deze vragen ook eens voor aan je eventuele partner.

Dit artikel is een (ingekorte) voorpublicatie uit mijn nieuwe boek: ‘Geld speelt geen rol. Waarom je leeft als een miljonair als je de baas bent over je eigen geld’. Het verschijnt in oktober 2023. Het boek zorgt dat je haarscherp gaat oordelen over geldzaken en nooit meer wordt belazerd! Als je het nu vast bestelt, krijg je het in oktober, direct na publicatie, gesigneerd thuisgestuurd. Klik hier voor meer informatie en bestellen.