Onderzoekers van Cambridge University ontdekten dat de mate waarin iemand bij zijn karakter passende zaken koopt sterk correleert met zijn geluksgevoel, ongeacht het inkomen. Dat lijkt me logisch: Als je alleen aanschaft wat écht bij je past, in plaats van doelloos rond te shoppen, weet je duidelijk wat je wilt met je inkomen. Je bent doelgericht bezig. En dat doelgerichte is volgens Patrick van Hees, auteur van het boek De Geluksprofessor, een van de drie belangrijkste factoren waarmee iemand zijn geluk kan bevorderen. Naast een doel hebben, zijn dat volgens Van Hees: oprecht verbinding hebben met anderen, zoals familie, een partner, vrienden en collega’s. En tot slot de tijd en gelegenheid hebben om jezelf geestelijk op te laden, bijvoorbeeld door te sporten, wandelen, lezen of reizen.

Van Hees heeft het duidelijk niet over geld als geluksbron. En dat is juist. Al tientallen jaren weten onderzoekers dat het verband tussen geld en geluk minimaal is. Emeritus-hoogleraar Ruut Veenhoven – gespecialiseerd in geluk – berekende ooit dat hoogstens 4 procent van de veranderingen in ons welbevinden vallen toe te schijven aan een inkomensstijging of -daling. Die conclusie komt overeen met geluksonderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2020. Volgens het CBS heeft gezondheid de grootste invloed op je geluk. Andere belangrijke geluksbronnen zijn volgens het CBS: het hebben van een liefdespartner, vrienden en betaald werk. Dat is interessant, want een partner en werk zijn toevallig ook de factoren die het besteedbaar inkomen van een huishouden aanzienlijk vergroten. Daarom lijkt het soms alsof geld gelukkig maakt. Maar dat is schijn. Meer financieel geluk krijg je via een omweg. Met de juiste keuzes, krijg je het er gratis bij, namelijk zo:

Zo krijg je geluk én geld cadeau

Koester betaald werk

Uit onderzoek van de Belgische gezondheidseconoom Lieven Annemans blijkt dat werkenden doorgaans veel gelukkiger zijn dan werkzoekenden, inactieven en langdurig zieken. En zo verhoogt betaald werk dus niet alleen je inkomen, maar ook je geluk.

Sport en beweeg

Volgens het Human Capital Model verdienen mensen die veel sporten en bewegen zes tot tien procent meer dan gemiddeld. Dit komt volgens de onderzoekers doordat bewegen je fysiek, emotioneel, individueel, intellectueel en sociaal welbevinden verhoogt. Dat maakt je verantwoordelijker, competitiever en productiever. Met meer armslag als resultaat. Lichaamsbeweging verlaagt ook je kans op obesitas, hart- en vaatziekten, kanker, COPD en diabetes. En dat verhoogt weer, toont onderzoek, je levensverwachting en arbeidsproductiviteit. En dus je inkomen.

Leef samen

Volgens geluksonderzoeker Ruut Veenhoven maakt het hebben van een partner gelukkiger. Mensen die als stel leven blijken gelukkiger te zijn dan alleenstaanden. Ze leven ook langer. En omdat samenleven (per persoon) tientallen procenten voordeliger is dan alleen leven, krijg je door samenleven niet alleen geluk, maar ook nog geld cadeau. ’

Dit artikel is een (ingekorte) voorpublicatie uit mijn nieuwe boek: ‘Geld speelt geen rol. Waarom je leeft als een miljonair als je de baas bent over je eigen geld’. Het verschijnt in oktober 2023. Het boek zorgt dat je haarscherp gaat oordelen over geldzaken en nooit meer wordt belazerd! Als je het nu vast bestelt, krijg je het in oktober, vers van de drukpers, gesigneerd thuisgestuurd. Klik hier voor meer informatie en bestellen.