Je voor- en achternaam blijken op allerlei, zelfs knotsgekke manieren samen te hangen met je carrièrekansen. En nu doel ik niet op het treurige, alom bekende fenomeen dat sollicitanten met een buitenlandse naam twee- tot driemaal zoveel sollicitatiebrieven moeten sturen voordat ze ergens op gesprek mogen komen. Nee, ook een puur Hollandse voor- of achternaam kan je carrière op onverwachte manieren een zetje geven of tegenwerken. De oorzaak daarvan blijkt uit de verontrustende studie ‘Alphabetism’ van de Amerikaanse economen Alexander Cauley en Jeffrey Zax. De onderzoekers ontdekten dat leraren scholieren met een achternaam die start met A tot K vaker beoordelen als uitstekend, ook als hun intelligentiequotiënt gelijk is aan dat van klasgenoten. Dat komt doordat achternamen als Alberts en Dijkstra aan het begin van de leerlingenlijst staan. De dragers van deze namen krijgen daardoor meer aandacht. Dat kweekt zelfvertrouwen, en vergroot de kans op doorstroming naar en de afronding van hoger onderwijs. Daarna hebben de A tot K’s meer kans op een prestigieuze, goed betaalde baan dan leeftijdsgenoten die ‘Zegers’ of ‘Wagenaar’ heten.

Ook je voornaam kan je carrière trouwens maken of breken. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een veelvoorkomende, gemakkelijk uit te spreken voornaam je kans op sollicitatiesucces en een hoge functie verhoogt. Maar wat doe je aan een ongunstige achternaam? De naam van je partner aannemen misschien? Dat kan voor vrouwen nadelig uitpakken, toont een onderzoek uit 2015 van het Tilburg Institute for Behavioral Economics. Studenten moesten het haalbare salaris inschatten van vrouwelijke sollicitanten op een directiefunctie. Voor vrouwen die hun achternaam achter die van hun echtgenoot plakten met een streepje ertussen, pakte de schatting gemiddeld 861,21 euro per maand lager uit. Dat kwam omdat ze als ‘vrouw van’ werden beoordeeld als zorgzamer, afhankelijker, emotioneler en minder intelligent. Niet zo handig dus, zo’n streepje. Maar ook de volgende tips kunnen je loopbaan mogelijk een zetje geven.

Solliciteer met een simpele voornaam

Solliciteer liever als Thomas of Simon dan als Vishaay of Divinepraise. En liever als Anne of Lisa dan als Amazing of Jahlaya-Joy. Een ongunstige roepnaam kun je zelf eenvoudig aanpassen. Kies een korte, simpele en gemakkelijk uit te spreken voornaam.

Partners, laat dat streepje weg

Gebruik als gehuwde partner ofwel je eigen naam of die van je partner, maar dus niet beide namen met een streepje ertussen. Kies als achternaam dus nog liever Zwarts dan Aalen-Zwarts, ook al was je als Zwarts altijd de laatste op de leerlingenlijst van school.

Wijzig je naam

Nieuwe Nederlanders kunnen, binnen vijf jaar na hun naturalisatie, verzoeken om een wijziging van hun achternaam. Een aanvraag indienen kan via justis.nl. Bij wijziging mag je ook kiezen voor een typisch Nederlandse achternaam, mits die naam nog niet in Nederland voorkomt. Zo veranderde de als Ahmad Queleich Khany geboren Iraniër zijn achternaam in Terphuis. Als voornaam koos hij Sander.

Dit artikel is een (ingekorte) voorpublicatie uit mijn nieuwe boek: ‘Geld speelt geen rol. Waarom je leeft als een miljonair als je de baas bent over je eigen geld’. Het verschijnt in oktober 2023. Het boek zorgt dat je haarscherp gaat oordelen over geldzaken en nooit meer wordt belazerd! Als je het nu vast bestelt, krijg je het in oktober, direct na publicatie, gesigneerd thuisgestuurd. Klik hier voor meer informatie en bestellen.