Psychologen hebben ontdekt dat mensen, na een positieve of negatieve gebeurtenis, vrij snel weer terugveren naar het niveau van geluk dat ze vóór het gebeuren hadden. Zo stijgt je blijheid na een huwelijksaanzoek tot een top op de trouwdag, om daarna weer te slinken naar normaal. Zelfs na diepe rouw klimt ons welbevinden uiteindelijk weer naar een individueel bepaald basisniveau. Kort gezegd: alles went. Wetenschappers noemen dit hedonistische aanpassing.

Hedonistische aanpassing betreft ook geldzaken. Als je de jackpot in een loterij wint, dan barst je van geluk. De ganse dag fantaseer je over je miljoenen. Maar na een tijdje slijt de euforie, en richt je je weer op andere zaken. Je rijkdom wordt normaal. En je geluksgevoel, zo toont onderzoek, wordt dan weer als vóór de prijs. Gelukkig wennen ook financiële dompers. Stel je verliest tien mille aan een zwendelaar. Je bent er ziek van, en maalt continu over het bedrog. Toch merk je dat het chagrijn slijt. Steeds vaker denk je aan andere dingen. Uiteindelijk is je geluksgevoel weer normaal. Dit wetende is het de crux om je welbevinden zo lang mogelijk extra hoog te houden, terwijl je een ondermaats geluksgevoel juist versneld opwaardeert. Dat doe je zo:

Zo maximaliseer je je financiële geluk

• Geef een meevaller niet meteen uit

Hou een financiële meevaller, zoals een bonus of een schenking, voorlopig even vast. Want als het meteen opgaat aan extra consumptie, dan zit je vrij snel weer op je oude gelukspeil. Je haalt meer geluk uit je euro’s als je van een mazzeltje incidenteel een stukje uitgeeft aan iets verrassends. En dan liefst aan bijzondere ervaringen in plaats van spullen. Dat blijkt gelukkiger te maken. 

• Betaal een tegenvaller meteen 

Een financiële domper zoals een belastingaanslag of een boete kun je het beste meteen afrekenen. Na die betaalpijn veer je immers snel weer terug naar je basisgeluksniveau. 

• Wees blij en dankbaar 

Ook optimisme, genieten, dankbaarheid tonen en het tellen van je zegeningen verhogen je financiële gelukspeil, zeggen psychologen. Maak het een gewoonte. Dan hoef je nooit meer te roepen dat geld niet gelukkig maakt. 

Dit artikel is een (ingekorte) voorpublicatie uit mijn nieuwe boek: ‘Geld speelt geen rol. Waarom je leeft als een miljonair als je de baas bent over je eigen geld’. Het verschijnt in oktober 2023. Het boek zorgt dat je haarscherp gaat oordelen over geldzaken en nooit meer wordt belazerd! Als je het nu vast bestelt, krijg je het in oktober, direct na publicatie, gesigneerd thuisgestuurd. Klik hier voor meer informatie en bestellen.