Liefde en geld vormen een riskante combinatie. Want liefde maakt blind. Daarom vallen gulle mensen lukraak op zuinige personen, terwijl financiële piekeraars hun leven besluiten te delen met losbollen. Maar in de praktijk is verliefdheid meestal een roze wolk die voorbijtrekt, met medeneming van de vertedering voor de afwijkende ideeën van de ander. Ineens willen we weer leven naar onze eigen financiële maatstaven. Maar daarover praten of compromissen zoeken, ho maar. Want geld gaat over beslissingsmacht, vrijheid en kansen. Bovendien leren de meeste mensen van hun ouders dat praten over geld niet hoort. Daarom houden partners financiële irritaties vaak verborgen. Het lijken wel steenpuisten: Ze doen pijn en iedereen kan ze krijgen, maar door schaamte lijden we er in stilte aan.

Als een stel niks afspreekt over geld, komen er geen antwoorden op brandende kwesties als: Wie betaalt haar dure kledinghobby of de alimentatie voor zijn kinderen uit een vorige leg? Wie regelt de administratie en betalingen? Wat mag de vakantie kosten? En wat betalen beide aan het huishoudbudget? Wie nog dolverliefd is, schuift die vragen voor zich uit. Maar bij je eerste ruzie gaat het irriteren dat hij bulkt van het geld, terwijl zij niks overhoudt. Of stoort het dat zij in nagelstudio’s hangt, terwijl de huishoudrekening dieprood kleurt. Met elke extra financiële ergernis slinkt het vertrouwen en erodeert de liefde. Zo kun je afstevenen op een breuk. Met alle pijn en kosten van dien. Je voorkomt dit met wederzijds begrip, openheid en compromissen. Dat doe je zo:

Zo los je onenigheid over geld op

Duik in elkaars financiële verleden

Bespreek jullie ergernissen en zorgen over geld als je allebei ontspannen bent, bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Luister naar elkaars antwoorden op vragen over vroeger zoals: Wat zijn je drie eerste herinneringen aan geld? Wat vonden je vader en moeder van geld? Wat waren je eerste gevoelens over geld: schaamte, angst, schuld, trots? Maakte je je als kind zorgen over geld? Zo ja, waarover? Welke gevoelens had je over financiële familieverhalen? Dacht je ooit: ik ga geldzaken heel anders aanpakken dan mijn ouders? Zo ja, hoe dan? Zo kweek je begrip voor elkaars achtergrond.

Ontdek hoe ander gedrag voelt

Vindt de een de ander te zuinig of te scheutig? Spreek dan af om elkaars geldgedrag één dag per week te imiteren. Een beknibbelaar doet dus een dagje royaal, terwijl zijn kwistige vriendin 24 uur lang niets mag uitgeven.

Sluit compromissen

Daarna is het tijd voor keukentafeloverleg. Noteer ieder voor zich hoe je het gezinsinkomen zou willen besteden. Wil de een sparen en de ander duur reizen? Kies dan voor minder sparen en toch een bijzondere reis. Want een financiële relatie floreert, net als politiek overleg, bij het poldermodel. Niks geen geschreeuw en harde standpunten, maar respectvol compromissen sluiten voor een win-win situatie. Dat voorkomt zowel ruzie als mismanagement van de huishoudportemonnee.

Dit artikel is gebaseerd op mijn nieuwe boek: ‘Geld speelt geen rol. Waarom je leeft als een miljonair als je de baas bent over je eigen geld’. Als je het hier (op mijn website) bestelt, krijg je het (naar je eigen wens) gesigneerd thuisgestuurd..