Wie de afgelopen twintig jaar een basisscholier opvoedde, kreeg waarschijnlijk te maken met de kindercadeau rat race. Bij deze wapenwedloop op het schoolplein pochen scholieren over de waarde van hun Sinterklaas- en verjaardagsgeschenken. Een kind met een chocoladekikker in de schoen verliest daarbij genadeloos van vriendjes die al vóór 5 december een LEGO Star Wars Imperial Shuttle van duizend euro bij de haard vonden. Dat kan ouders onzeker maken. Moet je meegaan in die gekte? Natuurlijk niet. Want te grote giften maken meer kapot dan je lief is. Als je alle wensen van je zesjarige vervult, waar kun je hem dan als vijftienjarige puber nog blij mee maken? Een geschenk is dan een recht geworden dat met scheve gezichten bevochten wordt. Een kind kan zelfs aan voortdurende cadeauhonger gaan lijden. Noem het geschenken-obesitas. Dat is een onophoudelijk verlangen naar materiële nonsens, omdat de kunst verdwenen is om het zomaar gezellig te hebben met elkaar.

Een goede opvoeder zet het kind op het paard, een slechte tilt het erover. Gerda I.M. Spronck, Vlaams aforismenschrijfster (1945)

Maak Sinterklaas dus nooit verdrietig door met de geschenkenratrace mee te doen. Of erger: om rood te gaan staan voor cadeaus. Een (bewust) krap budget valt eenvoudig te vervangen door extra sfeer: de roffel op de deur, liedjes bij de kachel, de verlanglijst, brieven aan Sint en Piet, en het Sinterklaasjournaal. Vrees je toch dat je kind de sukkel van het schoolplein wordt? Een gouden tip biedt het boek: ‘Hoor wie klopt daar geld uit mijn zak’ van Marieke Henselmans. Leg je kind bijvoorbeeld uit dat sommige ouders de Sint te gierig vinden. Daarom leggen ze zelf extra geld bij de schoen. Zoiets ondankbaars zouden jullie natuurlijk nooit doen! Matigheid met Sinterklaasgeschenken heeft ook een morele kant: Wie veel geeft, jaagt andere ouders op. Dat is asociaal ten opzichte van opvoeders met een klein budget en voor kinderen die al aan cadeau-zwaarlijvigheid lijden. Wie stevig in zijn schoenen staat, kan meelopende ouders helpen. Noem het gevaar van Sinterklaasobesitas. Een vertel enthousiast hoe je een oergezellig avondje organiseert met bewuste grenzen aan je budget. Dat spaart de huishoudbeurs én ons nageslacht. Dan is het uiterlijk van Piet nog het enige waarover te bakkeleien valt.

Hoe crisisbestendig ben jij? Test jezelf hier!

GEEF FINANCIELE ZEKERHEID CADEAU